ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ 9 ΜΗΝΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ

Ο τομέας της Παιδείας συνιστά έναν από τους κύριους άξονες πολιτικής στον Δήμο Κηφισιάς. Η Δημοτική Αρχή προσπαθεί με ενέργειές της να αναβαθμίσει την εκπαίδευση και φροντίζει για την βελτίωση των σχολικών υποδομών.

Α)ΠΑΙΔΙΚΟΙ – ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ

ΕΡΓΑ:
Το πρώτο εξάμηνο της Διοίκησης πραγματοποιήθηκαν εργασίες στους Παιδικούς-Βρεφονηπιακούς Σταθμούς Δ.Ε. Κηφισιάς για αναγκαίες αλλαγές στην εσωτερική διαρρύθμιση των χώρων, για την εγκατάσταση νέου εξοπλισμού, για την περίφραξη των Σταθμών και την αγορά ψυχαγωγικών παιχνιδιών. Στο Β’ Παράρτημα, διαμορφώθηκε η εξωτερική αυλή (40 τμ), εξοπλίστηκε με παιχνίδια και απομένει μόνο η τοποθέτηση χλοοτάπητα. Οι εργασίες αυτές κατέστησαν εφικτές μέσω χορηγιών ιδιωτών σε είδος και χρήμα, συνολικού ύψους 28.000€.
Ο Δήμος προχώρησε στη συντήρηση εξοπλισμού των Παιδικών Σταθμών, καθώς και στην άρση επικίνδυνων σημείων για τα παιδιά μας. Ενδεικτικά, τοποθετήθηκε πάγκος κουζίνας στη «ΧΑΝ» και προστατευτικά κιγκλιδώματα σε όλους τους Παιδικούς Σταθμούς.
Για πρώτη φορά, στον Β’ Παιδικό Σταθμό Ν.Ερυθραίας διαμορφώθηκε και λειτουργεί αίθουσα ύπνου.
Στους Παιδικούς Σταθμούς «Ανθούλα Αμπατζή» και στο «Β’ Παράρτημα», ολοκληρώνεται η κατασκευή βιβλιοθηκών. Ταυτόχρονα, ολοκληρώνεται και η διαδικασία παραχώρησης θέσεων στάσης-στάθμευσης για όλους τους Σταθμούς και ξεκινούν οι ενέργειες για τις διαγραμμίσεις διάβασης πεζών.
Σε όλους τους Παιδικούς Σταθμούς Κηφισιάς και Ν.Ερυθραίας πραγματοποιήθηκε καθαρισμός του πρασίνου των προαυλείων.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ & ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΔΡΟΜΕΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΜΑΘΗΣΗΣ:
Στο πρωτοποριακό Ευρωπαϊκό Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για παιδιά προσχολικής ηλικίας, «Water Ecoculture», της Παγκόσμιας Οργάνωσης Προσχολικής Αγωγής εντάχθηκε τον Ιανουάριο 2015, ο Β’ Παιδικός Σταθμός Ν.Ερυθραίας. Στο πλαίσιο της δράσης, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν τη Λίμνη Μπελέτση στην Ιπποκράτειο, με τη συμμετοχή των γονέων τους, ώστε να κάνουν παρατηρήσεις και συλλογή δεδομένων σχετικά με το νερό.
Επίσης, οι Παιδικοί Σταθμοί Δ.Ε. Κηφισιάς επισκέφτηκαν τον Πυροσβεστικό Σταθμό στο Ολυμπιακό Χωριό στους Θρακομακεδόνες, προκειμένου τα παιδιά να μάθουν για την πυρόσβεση.
Με μεγάλη ανταπόκριση από τα παιδιά λειτουργεί Δανειστική Βιβλιοθήκη σε όλους τους Παιδικούς Σταθμούς του Δήμου μας.
Ξεκίνησε πιλοτικά πρόγραμμα γυμναστικής στους Παιδικούς Σταθμούς «Σοφία Γκίκα» και «Νέλλη Κοκκορίνου» (διάρκειας μίας ώρας την εβδομάδα), σε συνεργασία με το Ν.Π.Δ.Δ. «ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΒΙΚΕΛΑΣ».
Στο Πρόγραμμα «Μικρός Γεώργιος» συμμετείχε ο Α’ Παιδικού Σταθμού Ν.Ερυθραίας κατά την επίσκεψή του στο στο βιωματικό Πάρκο «Paradise» στη Μεταμόρφωση. Τα παιδιά συμμετείχαν στο Πρόγραμμα, μέσω του οποίου έμαθαν για τα βασικότερα είδη λαχανικών και δέντρων, τις αγροτικές διαδικασίες, τον κύκλο ζωής των φυτών και για τη σημασία των κηπευτικών και των λαχανικών στη διατροφή μας.

ΔΡΑΣΕΙΣ
Στην αρχή της χρονιάς, πραγματοποιήθηκε ανοικτή συγκέντρωση γονέων και των δύο Παιδικών Σταθμών Ν.Ερυθραίας, κατά την οποία έγινε ενημέρωση για τους στόχους της διοίκησης, το παιδαγωγικό πρόγραμμα και τον κανονισμό λειτουργίας.
Πραγματοποιήθηκε Σεμινάριο Πρώτων Βοηθειών για το προσωπικό όλων των Σταθμών.
Όλοι οι Σταθμοί των Δημοτικών Ενοτήτων συμμετείχαν στη δράση αλληλεγγύης για το Σύλλογο Αγέννητου Παιδιού «Η Αγκαλιά» με τη συγκέντρωση ρούχων, παιχνιδιών, τροφίμων και την εξασφάλιση δωρεάς 500τμχ ενδυμάτων από την εταιρεία Benetton.
Για πρώτη φορά, πραγματοποιήθηκε η Ενιαία Γιορτή των Παιδικών Σταθμών Κηφισιάς και Ν.Ερυθραίας στο Δημοτικό Στάδιο «Ι.Ζηρίνης», με μεγάλη απήχηση από τον κόσμο αφού συγκεντρώθηκαν πάνω από 2.000 άτομα. Β)

ΔΗΜΟΤΙΚΑ
Παρεμβάσεις και επισκευές προς άρση επικινδυνότητας και ανθυγεινών καταστάσεων πραγματοποιήθηκαν σε Σχολεία του Δήμου μας. Ενδεικτικά αναφέρονται οι εργασίες στους αύλειους χώρους του 6ου Δημοτικού Κηφισιάς και του Δημοτικού Εκάλης, εργασίες στις τουαλέτες του 2ου Δημοτικού Σχολείου Κηφισιάς κ.α.
Για την ασφάλεια των μαθητών, έγινε κεντρική ανάθεση για συντήρηση και αναγόμωση πυροσβεστήρων και συνεργείων απολύμανσης.
Στα πλαίσια της προσπάθειας αναβάθμισης της εκπαίδευσης επεκτείνεται το Κοινωνικό Φροντιστήριο και στη Ν.Ερυθραία. Προς αυτήν την κατεύθυνση, έχει ξεκινήσει ενισχυτική διδασκαλία στο Δημοτικό και το Γυμνάσιο Ν.Ερυθραίας.

ΓΥΜΝΑΣΙΑ-ΛΥΚΕΙΑ
Δημιουργήσαμε φάκελο για κάθε Σχολείο σε συνεργασία με τη Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου. Μέσα από αυτήν τη διαδικασία, αναδείχθηκαν αρκετά προβλήματα σε επίπεδο κτιριακών υποδομών των σχολείων, τα οποία επιλύθηκαν άμεσα.
Για το σκοπό αυτό, συστάθηκε ευέλικτο εξωτερικό συνεργείο, το οποίο σπεύδει άμεσα για την αποκατάσταση όλων των ζημιών στα Σχολεία. Ήδη επισκευάστηκαν όλα τα χαλασμένα κουφώματα αλουμινίων και κατασκευάστηκε στέγαστρο στην είσοδο του Κεντρικού Κτιρίου του Γ’ Γυμνασίου Κηφισιάς. Με τον ίδιο τρόπο, κατασκευάστηκε μεταλλικό στέγαστρο στον αύλειο χώρο του Γ’ Λυκείου Κηφισιάς, για την προστασία των μαθητών από τις καιρικές συνθήκες. Μικροεπισκευές στα σχολεία έγιναν και από τα συνεργεία του Δήμου Κηφισιάς, με έμφαση στο Γυμνάσιο Ν.Ερυθραίας, λόγω ειδικών προβλημάτων που παρουσιάστηκαν εκεί (καταστροφές). Επίσης, το Σχολείο εντάχθηκε στο Πρόγραμμα «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ» (στέγη, μονώσεις, αντικατάσταση λέβητα, σωληνώσεις κτλ) Εργασίες πραγματοποιήθηκαν και στο Γυμναστήριο Εκάλης, ενώ έγιναν επισκευές και σε επίπεδο τεχνολογικού εξοπλισμού των σχολείων (βλ. επισκευή φωτοτυπικού Β’ Γυμνασίου Κηφισιάς). Με οικονομική ενίσχυση ύψους 2.000€, έγινε αντικατάσταση και επιδιόρθωση ηλεκτρικών συσκευών στο Λύκειο Ν.Ερυθραίας, λόγω βλάβης στον ηλεκτρολογικό πίνακα του σχολείου. Παράλληλα, έγινε πλήρης ανακαίνιση του Εργαστηρίου Πληροφορικής του Γυμνασίου Ν.Ερυθραίας, με 13 σύγχρονους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και αντικατάσταση των παλαιών υπολογιστών. Επιπλέον, εγκρίθηκε η αγορά δύο νέων υπολογιστών για το γραφείο των καθηγητών του σχολείου, ήτοι συνολικά έγκριση δαπάνης ποσού 8.500€ (πλέον ΦΠΑ). Ακόμη, πραγματοποιήθηκε μυοκτονία και απολύμανση (α’φάση) σε όλα τα σχολεία της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με τη δεύτερη φάση απολύμανσης να έχει προγραμματιστεί πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.
Η Β’Βάθμια Σχολική Επιτροπή του Δήμου ενέκρινε δαπάνη ύψους 13.000€ (πλέον ΦΠΑ) για τη διαμόρφωση χώρου πολλαπλών χρήσεων του Β’ Γυμνασίου και Β’ Λυκείου Κηφισιάς. Επιπλέον, ενέκρινε δαπάνη ύψους 8.000€ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ για την επισκευή δαπέδων εξωτερικών γηπέδων μπάσκετ και volley στο Α’ Γυμνάσιο και το Α’ Λύκειο Κηφισιάς.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι στο αμφιθέατρο του Γ’ Γυμνασίου αγοράστηκε και εγκαταστάθηκε εξοπλισμός που επιτρέπει την παρακολούθηση διεθνών συναυλιών μέσω υπολογιστή, από μαθητές και γονείς. Η πρώτη προβολή έλαβε χώρα στις 13-5-2015 (συναυλία πιανίστα διεθνούς φήμης) και η δεύτερη θα λάβει χώρα στις 20-6-2015. Οι θεατές θα παρακολουθήσουν σε απευθείας μετάδοση τη Συμφωνική Ορχήστρα του Βερολίνου.
Ο Δήμος σε συνεργασία με το Athens Tech College προσέφερε δωρεάν σε μαθητές της Γ’ Λυκείου και γονείς, τη δυνατότητα να συμπληρώσουν το Τεστ Επαγγελματικού Προσανατολισμού «HORIZON» και παράλληλα, να ενημερωθούν για τη σωστότερη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
Μέσα από την Έκθεση Βιβλίου «LOCALBOOK SHOW», η οποία πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών και Βιβλιοχαρτοπωλών (ΠΟΕΒ) στο Άλσος της Κηφισιάς, όλα τα βιβλία ταξινομήθηκαν και μεταφέρθηκαν σε σχολεία και ιδρύματα.
Ως προς τις εργασίες για την αποκατάσταση φθορών σε Σχολικά Κτίρια και Παιδικούς Σταθμούς ενδεικτικά αναφέρονται: Παιδικός Σταθμός Κοκκορίνου, Παιδικός Σταθμός Αγ.Τρύφωνος, 1ος Παιδικός Σταθμός Ν.Ερυθραίας, 2ος Παιδικός Σταθμός Νέας Ερυθραίας, 1ο Νηπιαγωγείο Κηφισιάς, Νηπιαγωγείο Εκάλης, 2ο Δημοτικό Κηφισιάς, 3ο Δημοτικό Κηφισιάς, 4ο Δημοτικό Κηφισιάς, 1ο Δημοτικό Ερυθραίας, Δημοτικό Εκάλης, 3ο Γυμνάσιο Κηφισιάς και Γυμνάσιο Ν.Ερυθραίας.
Αξίζει να γίνει ιδιαίτερη μνεία στην περίπτωση του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ν.Ερυθραίας, στο οποίο παρουσιάστηκαν σοβαρά προβλήματα. Η Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου συνεργάζεται με τις Κτιριακές Υποδομές (πρώην ΟΣΚ), για τις επισκευές που πρέπει να γίνουν στο Σχολείο. Το πρώτο βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση πραγματοποιήθηκε ήδη με την κατεδάφιση του ετοιμόρροπου Γυμναστηρίου του Σχολείου.

ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Ως προς τον θεσμό του Ελεύθερου Πανεπιστημίου, τα γνωστικά πεδία που ήδη λειτουργούν εμπλουτίζονται και διευρύνονται συνεχώς με την ένταξη στο πρόγραμμα νέων θεματικών κύκλων και ομιλιών και τη συμμετοχή καινούργιων ομιλητών. Νέα γνωστικά πεδία έχουν ήδη ξεκινήσει με στόχο να προσεγγίσουν τις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας, όπως αυτή διαμορφώνεται και υπό την επίδραση της οικονομικής κρίσης, όπως τα θέματα εργασίας και επιχειρηματικότητας και που έχουν σκοπό να αποτελέσουν ένα σημαντικό εργαλείο γνώσης και δικτύωσης για εργαζόμενους, ανέργους και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Το Ν.Π.Δ.Δ. «ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΒΙΚΕΛΑΣ» αποφάσισε, κατά το πρώτο εξάμηνο της Διοίκησης, την απαλλαγή χρέωσης για τη συμμετοχή των πολιτών στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο.

ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ Αξίζει να σημειωθεί, ότι τον Φεβρουάριο 2015 εγκρίθηκε και η ίδρυση και λειτουργία του Κέντρου Δια Βίου Μάθησης (Κ.Δ.Β.Μ.) στον Δήμο Κηφισιάς.

Skysa App Bar