Ο δήμαρχος Κηφισιάς Γιώργος Θωμάκος μιλάει αποκλειστικά στη «Θ» λίγο πριν τη συμπλήρωση ενός χρόνου στην ηγεσία του δήμου

Ο Γιώργος Θωμάκος δήμαρχος Κηφισιάς παραχώρησε στη «Θ» και στον Χρήστο Αντωνόπουλο συνέντευξη, λίγο πριν τη συμπλήρωση ενός χρόνου θητείας στο τιμόνι του καλλικρατικού δήμου Κηφισιάς – Ν. Ερυθραίας – Εκάλης.

Οι πολίτες να διατηρήσουν το κουράγιο τους και την αγωνιστικότητά τους

Ο κ. Θωμάκος στην αναφορά του στη σημερινή κατάσταση που βιώνει η χώρα μας δήλωσε αισιόδοξος και ότι θα πρέπει και οι πολίτες να διατηρήσουν το κουράγιο τους και την αγωνιστικότητά τους, προβλέποντας συγχρόνως ότι η χώρα μας θα έχει σύντομα μια χρηματοπιστωτική άνεση. Ο δήμαρχος διαχώρισε τις οικογένειες που βιώνουν αυτή την κατάσταση από τους δήμους, οι οποίοι όπως υποστήριξε μπόρεσαν και λειτούργησαν, επειδή οι διατραπεζικές συναλλαγές επετράπησαν μετά από λίγες ημέρες, από το κλείσιμο των τραπεζών. Για το δήμο Κηφισιάς ο κ. Θωμάκος τόνισε ότι βρέθηκε έτοιμος σ’ αυτή την κατάσταση, «χάριν των υπηρεσιών μας», όπως υποστήριξε. Για την οικονομική κατάσταση του δήμου υποστήριξε ότι είναι πολύ καλή και τα διαθέσιμά του δήμου είναι «καλύτερα από άλλοτε», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Η θέση του για την ίδρυση νέου κόμματος με βάση πρόσωπα από την αυτοδιοίκηση

Στην ερώτηση πώς βλέπει ο ίδιος τη συγκρότηση μιας ομάδας προσώπων από το χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προκειμένου να ιδρύσουν πολιτικό κόμμα – όπως αναφέρθηκε στην τελευταία επεισοδιακή γενική συνέλευση των δημάρχων – ο κ. Θωμάκος, μας είπε ότι τον ίδιο προσωπικά δεν τον έχει προσεγγίσει κανείς, γι’ αυτό τον σκοπό, διευκρίνισε όμως ότι οι πληροφορίες αυτές «είναι ρευστές και αντικρουόμενες». Συγχρόνως ο κ. Θωμάκος θεωρεί ότι η σημερινή πολιτική κατάσταση γεννά τις προϋποθέσεις να δημιουργηθεί για άλλη μια φορά κάτι καινούργιο. «Αυτές οι προσπάθειες όμως, θα πρέπει να είναι πραγματικά γνήσιες και καινοτόμες» τόνισε ο δήμαρχος.

Για την αυτοδιοίκηση ο κ. Θωμάκος ανέφερε ότι πάντοτε γεννούσε πολιτικούς και στελέχη της κεντρικής σκηνής, ωστόσο δεν παύουν να είναι δυο διαφορετικά και ανεξάρτητα πράγματα. Και καλό είναι να μην πατάμε σε δύο βάρκες. «Ναι στη μεταφορά προσώπων από το μεγάλο σχολείο, το Πανεπιστήμιο θα έλεγα της αυτοδιοίκηση στην κεντρική σκηνή. Όχι όμως στο δισυπόστατο, στη διπλή γλώσσα», υποστήριξε ο δήμαρχος. Και κατέληξε: «Προσωπικά δεν πιστεύω στο τύπο ενός δημάρχου που ταυτόχρονα με την σκληρή και αμείλικτη καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής των πολιτών του ασχολείται ή φροντίζει και για τη σωτηρία του έθνους. Δεν το βλέπω αυτό πολύ συμβατό. Από την άλλη μεριά και εμείς εδώ ως τοπική διοίκηση, από τότε που σχηματιστήκαμε ως συνδυασμός πιστεύουμε και αυτή είναι η μεγάλη βάση της συμφωνίας μας στην αυστηρά ανεξάρτητη τοπική αυτοδιοίκηση, δηλ. ίσες αποστάσεις από όλα τα κόμματα, τα οποία σεβόμαστε και αποδεχόμαστε ως πυλώνες της Δημοκρατίας, ως αναγκαίους συνεργάτες και συνομιλητές, αλλά όχι σε εξαρτήσεις, όχι σε επιλεκτικές σχέσεις με κανένα κόμμα, μεγάλο ή μικρό»

Κερδίσαμε γιατί ήμασταν οι εαυτοί μας

Ο κ. Θωμάκος απαντώντας στο ερώτημα που οφείλεται η εκλογική επιτυχία του συνδυασμού τους στις τελευταίες δημοτικές εκλογές μας είπε: «Κερδίσαμε γιατί ήμασταν οι εαυτοί μας. Το σύνολο των μελών μας είπαμε τα αυτονόητα. Είπαμε να σεβόμαστε τον πολίτη και να τον ακούμε πιο τακτικά, να μην έχουμε ύφος, να λέμε αυτό που πραγματικά πιστεύουμε και αυτό το οποίο μπορούμε πραγματικά να κάνουμε για το δήμο μας και τους πολίτες του, χωρίς σπουδαιοφανείς έννοιες, χωρίς πυροτεχνήματα, χωρίς κομπασμούς». Στη συνέχεια ο δήμαρχος μπήκε περισσότερο στην ουσία της εκλογικής αναμέτρησης, αναλύοντας την κατάσταση, όπως ίσχυε εκείνη την εποχή. Αναφορικά με την αποτυχία του «αντιπάλου συνδυασμού» την δεύτερη Κυριακή τόνισε ότι ήταν πλέον επιτακτική η ανάγκη της ανανέωσης της τοπικής διοίκησης, εστιάζοντας στη δωδεκαετή παρουσία της στην ηγεσία του δήμου, προσθέτοντας περισσότερα στοιχεία στην ανάλυσή του.

Προκλητική η ένσταση που υποβλήθηκε και μηδενική η ενημέρωση που ακολούθησε

Ζητήσαμε από τον δήμαρχο Κηφισιάς να μας σχολιάσει τόσο την ένσταση που κατατέθηκε από μέλη του συνδυασμού της μείζονος μειοψηφίας, κατά του αποτελέσματος, αλλά και τη μετέπειτα καταγγελία τους, ότι ουσιαστικά δεν έγινε καμία παράδοση στη νέα διοίκηση, από την απερχόμενη. Ο κ. Θωμάκος, συνέδεσε τις δύο περιπτώσεις θεωρώντας ότι έχουν κοινό παρονομαστή, την νοοτροπία της απερχόμενης διοίκησης, που είχε να κάνει με το εκλογικό αποτέλεσμα, συγχρόνως προχώρησε σε εμπεριστατωμένη και σκληρή κριτική των ενεργειών της προηγούμενης διοίκησης  στο δήμο Κηφισιάς.

Η υπόθεση του τριγώνου Εθνικής Αντίστασης η αρνητική έκπληξή μας

Στην ερώτησή μας ποια ήταν η έκπληξη για εκείνον, όταν ανέλαβε τα ηνία του δήμου, θετική ή αρνητική, ο δήμαρχος αναφέρθηκε κατηγορηματικά στην υπόθεση του τριγώνου της Εθνικής Αντίστασης, χαρακτηρίζοντάς την, ως την πλέον δυσάρεστη έκπληξη, αφού το έργο είχε υπονομευτεί και είχε καταστεί άκυρο, πριν καν δημοπρατηθεί, όπως υποστήριξε, αναλύοντας την υπόθεση αυτή.

Η ένσταση έφερε την ένταση στην αρχή της θητείας μας, ενώ στη συνεργασία με τους άλλους συνδυασμούς επικρατεί ο αλληλοσεβασμός

Ο κ. Θωμάκος αναφερόμενος στη σχέση της σημερινής διοίκησης αυτό το πρώτο 11μηνο της θητείας της με τους άλλους συνδυασμούς της μειοψηφίας, – εξαίρεσε το αρχικό διάστημα, που λόγω της ένστασης, την οποία την χαρακτήρισε γελοία, όπου ήταν λογικό να υπάρξει ένταση, όπως υποστήριξε, με τη μείζονα μειοψηφία – τόνισε ότι η σχέση της διοίκησης με το σύνολο της μειοψηφίας διέπεται από αλληλοσεβασμό. Διευκρίνισε όμως ότι και με τη μείζονα μειοψηφία οι σχέσεις τους πλέον έχουν αποκατασταθεί και χαρακτηρίζονται από μια ομαλότητα και αλληλοσεβασμό, καυτηριάζοντας όμως τις συνεχείς απουσίες των μελών της.

Η χρηστή και λιτή διαχείριση στο δήμο μας έχει οδηγήσει να έχουμε υψηλά διαθέσιμα

Ο κ. Θωμάκος αναφερόμενος στην οικονομική κατάσταση του δήμου την χαρακτήρισε πολύ καλή, αφού έχουν κατορθώσει σήμερα να έχουν μια σημαντική άνεση, «που δεν υπήρχε ποτέ», όπως χαρακτηριστικά είπε, που αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στη σωστή διαχείριση που γίνεται από τη νέα διοίκηση του δήμου.

Τα παιδιά θα είναι ασφαλή τη νέα σχολική χρονιά στο 1ο δημοτικό σχολείο της Ν. Ερυθραίας

Ο δήμαρχος ήταν κατηγορηματικός όσον αφορά την ασφάλεια του κτιρίου του 1ου δημοτικού σχολείου Ν. Ερυθραίας, μετά τις πρώτες παρεμβάσεις που έχουν γίνει με εξειδικευμένα συνεργεία και τη συνεργασία που έχουν με τους αρμόδιους φορείς, τον Σεπτέμβριο τα παιδιά στο σχολείο θα είναι απόλυτα ασφαλή.

Αναθέσαμε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο μελέτη για τη διαχείριση των απορριμμάτων

Στο κρίσιμο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων ο κ. Θωμάκος μας είπε ότι έχουν αναθέσει ήδη στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο σε συνεργασία με τον πρύτανή του Γιάννη Γκόλια που είναι και δημότης την εκπόνηση μελέτης διαχείρισης απορριμμάτων σε τοπικό επίπεδο, την οποίαν και αναμένουν. Ο δήμαρχος αναφέρθηκε στη συνεργασία που υπάρχει με το συνάδελφό του δήμαρχο Λυκόβρυσης – Πεύκης Τάσο Μαυρίδη, τονίζοντας ότι το μεγάλο πρόβλημα στο εγχείρημα αυτό είναι ο χώρος.

Οι Συνοικιακές Συνελεύσεις η μεγάλη επανάσταση στην τοπική μας κοινωνία

Ο δήμαρχος Κηφισιάς Γιώργος Θωμάκος αναφερόμενος στις Συνοικιακές Συνελεύσεις που καθιέρωσε η σημερινή διοίκηση του δήμου τις χαρακτήρισε ως τη μεγάλη επανάσταση στην τοπική κοινωνία αφού, όπως είπε, «με τη διοργάνωση 18 μέχρι σήμερα συνελεύσεων, αποδείξαμε ότι δεν ήταν ένα προεκλογικό πυροτέχνημα, όπως και δεν ήταν συνελεύσεις δημοσίων σχέσεων και χειροκροτημάτων».

Ελάχιστοι δήμοι στη χώρα μας έχουν ασχοληθεί με το “συμμετοχικό προϋπολογισμό”

Ο κ. Θωμάκος αναφέρθηκε και στον «Συμμετοχικό Προϋπολογισμό» που απασχολεί το δήμο Κηφισιάς, ανάμεσα σε ελάχιστους δήμους στη χώρα μας, που όπως είπε μετρούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού, ελπίζοντας ότι θα φθάσουν μέχρι το τέλος της εφαρμογής του.

Ο τρόπος εφαρμογής του «Συμμετοχικού Προϋπολογισμού»

και το αναλογούν ποσό ανά Δημοτική Ενότητα

Ο δήμαρχος αφού ανέλυσε τι είναι ο «Συμμετοχικός Προϋπολογισμός» και πως εφαρμόζεται πρακτικά στους δήμους, μας ανακοίνωσε την απόφασή τους να διατεθεί το ποσό των 250 χιλ ευρώ για το σκοπό αυτό, το οποίο θα διαιρεθεί ισόποσα στις τρεις δημοτικές ενότητες, για τεχνικά έργα ή για καινοτόμες υπηρεσίες.

Το κέντρο της Ν. Ερυθραίας έχει μετονομασθεί σε «Μύκονο»

και η Κηφισιά σε «Σουβλακούπολη»

Ο κ. Θωμάκος στην ερώτηση της αλλοίωσης της παραδοσιακής αγοράς που γνωρίζαμε με αφορμή την ύπαρξη πολλών καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος ήταν πολύ καυστικός. «Ήδη αλλοίωσαν τη φυσιογνωμία του παραδοσιακού κέντρου της πόλης της Κηφισιάς, και απολύτως ανέτρεψαν τις ίδιες συνθήκες στο κέντρο της Νέας Ερυθραίας» μας είπε. Στη συνέχεια ο δήμαρχος μας ανέφερε ότι το κέντρο της Νέας Ερυθραίας έχει μετονομαστεί σε «Μύκονο», λόγω της υπερσυγκέντρωσης πολλών μικρών μπαρ στον κοινόχρηστο χώρο εμπορικού κέντρου, ενώ για την Κηφισιά μας είπε ότι την παρέλαβαν ως «Σουβκακούπολη».

«Χαίρομαι», μας είπε ότι «με τις παρεμβάσεις μας ως νέα διοίκηση και εγώ ο ίδιος δεν περίμενα να δω τόσο γρήγορα αποτελέσματα, αφού καταφέραμε και αναχαιτίσαμε την ορμή αιτήσεων για δημιουργία ακόμη νέων καταστημάτων». Ο κ. Θωμάκος μας εξήγησε την πολιτική της νέας διοίκησης και μας ανέφερε τα αποτελέσματα που είχαν από αυτή.

Η συνένωση των τριών πρώην δήμων έγινε «βίαια» και αντιδημοκρατικά

«Κανείς δεν είναι ενθουσιασμένος από τη συνένωση των τριών πρώην δήμων, της Κηφισιάς, της Ν. Ερυθραίας και της Εκάλης, γιατί αυτή η συνένωση έγινε «βίαια» και αντιδημοκρατικά, αφού δεν έγινε κανένας διάλογος» μας τόνισε ο κ. Θωμάκος στην ερώτησή μας αν οι πολίτες είναι ικανοποιημένοι από τη συνένωση αυτή. Και συνέχισε: «Εμείς την πρώτη τετραετία είχαμε αντιληφθεί ότι οι πολίτες τη συνένωση την είχαν εισπράξει με μεγάλη δυσφορία, θεωρώντας οι της Ν. Ερυθραίας και της Εκάλης ότι γίνονται ουραγοί ενός Μητροπολιτικού κέντρου της Κηφισιάς».

Τέλος ο δήμαρχος αναφέρθηκε αναλυτικά στην πολιτική που εφαρμόζουν ως νέα διοίκηση στις τρεις δημοτικές ενότητες.

Προτείναμε δημοψήφισμα, αλλά στη Ν. Ερυθραία δεν βρήκε ανταπόκριση

και σε δυο περιπτώσεις η πρόταση καταψηφίστηκε

Ο κ. Θωμάκος αναφέρθηκε και στην πρόταση που υπέβαλαν στους πολίτες για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, διευκρινίζοντας ότι αυτό έγινε όχι για να αλλάξουν το νόμο, αλλά για να μπορέσουν να προτείνουν στην πολιτεία και στη νέα κυβέρνηση, η οποία σημείωσε ότι δείχνει να έχει τέτοιου είδους ευαισθησίες στη συμμετοχή και τη βούληση των πολιτών, προκειμένου να δείξουν, αν αυτό αποδειχθεί μέσα από το δημοψήφισμα, ότι υπάρχει μια δυσαρμονία και μια αντίθεση με αυτές τις αναγκαστικές συνενώσεις.

Ο δήμαρχος μάλιστα μας αποκάλυψε ότι στις συνελεύσεις που έχουν γίνει και ιδιαίτερα σε αυτές της Ν. Ερυθραίας η πρόταση αυτή δεν βρήκε ανταπόκριση, παρά το ότι προεκλογικά η επιλογή αυτή είχε επικροτηθεί και μάλιστα μας ανέφερε ότι σε δύο συνελεύσεις της Ν. Ερυθραίας η πρόταση καταψηφίστηκε.

Την επόμενη χρονιά θα ενεργοποιηθούν τα ξεχασμένα συνοικιακά συμβούλια

Ο κ. Θωμάκος μας αποκάλυψε ακόμα ότι την επόμενη χρονιά θα ενεργοποιηθούν τα συνοικιακά συμβούλια, ένας ξεχασμένος θεσμός της δεκαετίας του ’80, που κατά την άποψή του ήταν πετυχημένος, αλλά οι κεντρικές διοικήσεις τα κατήργησαν. Παράλληλα θα προχωρήσουν στην εκλογή του συμπαραστάτη του δημότη, στη σύσταση του συμβουλίου μεταναστευτικής πολιτικής, του συμβουλίου πρόληψης της εγκληματικότητας, με σκοπό την αποκέντρωση του δημαρχοκεντρικού συστήματος.

Μεγάλη αγάπη το θέατρο

Με αφορμή τη συμμετοχή του Γιώργου Θωμάκου στην θεατρική ομάδα του Λαϊκού Θεάτρου Νέας Ερυθραίας, ως ηθοποιός, ρωτήσαμε το δήμαρχο αν θα εξακολουθήσει να συνεργάζεται με την ομάδα και αν θα τον ξαναδούμε και στη σκηνή.

Ο κ. Θωμάκος μας επιβεβαίωσε ότι το θέατρο είναι μια από τις μεγάλες του αγάπες, όμως ο χρόνος του είναι πολύ περιορισμένος και πριν ως δικηγόρος, αλλά και σήμερα ως δήμαρχος, τονίζοντας συγχρόνως ότι η συμμετοχή του στην ομάδα, υποδηλώνει την έμπρακτη στήριξη του σε μια πολιτιστική ομάδα, «μιας τοπικής θεατρικής κίνησης, όπως είναι το Λαϊκό Θέατρο Ν. Ερυθραίας», μας είπε.

H ΣΥΝΈΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ Γ. ΘΩΜΑΚΟΥ

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ Γ. ΘΩΜΑΚΟΥ 1

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ Γ. ΘΩΜΑΚΟΥ 2

 

 

Skysa App Bar